Een laptopstandaard is meer dan uitsluitend een hulpstuk

Een laptop, zoals de naam al zegt, is een compact makkelijk mee te nemen computer waarvan altijd de bedoeling is geweest hem overal te kunnen gebruiken. Door hem open te klappen en op je schoot te zetten, kan je verder werken tijdens het reizen met onder andere openbaar vervoer of wanneer je bij klanten op bezoek bent.

Dit ideaalbeeld is al lang achterhaald, er niets lastiger om met een laptop met touchpad op schoot je werk uit te voeren. De meesten onder ons zijn daar al vlug van teruggekomen en werken liever achter een bureau. Maar zonder laptopstandaard kan dit op de lange termijn onzichtbare kwalen veroorzaken. Het klinkt misschien gek, maar laptops op zich zijn misschien ontzettend handig, maar verreweg van gezond.

Werken in een slechte houding hou je niet eeuwig vol

De reden dat een laptop slecht voor je houding is: dat als je naar een gewoon computerbeeldscherm zou kijken, je recht vooruit op ooghoogte kijkt en bij een laptop kijk je schuin naar beneden. Daarbij beweeg je je hoofd naar voren en naar beneden om optimaal zicht te hebben. Deze gebogen houding zorgt ervoor dat je spieren voor in de nek en borst aanspant.

Ondanks het aanspannen van deze spieren, wordt de natuurlijke houding aan nek en onderrug achter juist weer verslapt. Dit gebeurt ongemerkt en komt doordat je gefocust bent op je werk of door het internet waarover je surft. Een slechte houding kun je heel lang blijven negeren, maar er zal een moment komen dat het werken ondragelijk wordt door de nek- en rugpijn die het veroorzaakt.

Bevorder houding en vermindert pijn

Gebruik jezelf een laptop minimaal voor 6 uur dagelijks, dan is een laptopstandaard een belangrijke keuze als het gaat om je gezondheid. Door te werken in een ergonomische houding achter je bureau, verminder of voorkom je het risico op stress letsel. Je brengt hiermee je laptop scherm op ooghoogte en voorkom je dat je nek overbelast raakt door een geforceerde houding. Je vergemakkelijkt hiermee ook het werken met een externe monitor, doordat je de laptop scherm op gelijke hoogte brengt.

De gemiddelde gegevensinvoer van iemand die 8 uur per dag werkt is ongeveer 41 woorden per minuut. Met een laptopscherm op juiste oog en een extern toetsenbord zul je al gauw merken dat er meer uit te halen valt. Dus wat betreft voordelen dan mogen we concluderen dat een ergonomische houding zorgt voor:

  • Vermindering/voorkomen van lichamelijke klachten
  • Typecomfort
  • Verhoogde typesnelheid
  • Meer werkvreugde

Het is kleine investering die een significant verschil maakt met betrekking tot je prestaties en je algehele gezondheid wanneer je een laptop gebruikt.