Gebruik een VPN op publiek wifi maar liever geen gratis VPN

Een VPN is een veilige manier om gebruik van het internet te maken zonder dat je je zorgen hoeft te maken over eventuele pottenkijkers. We gaan dan ook kijken bij de vpn verbinding en wat deze zo veilig maakt. Een publieke wifi is natuurlijk hartstikke fijn, maar ook een risico en daarom is een VPN hier dus goed voor geschikt.

Wat is een VPN dan?


VPN staat voor virtual private network en die naam geeft dus al een hele hoop informatie weg. Het is niet dat je daadwerkelijk op een veilig netwerk inlogt, maar er wordt er virtueel een voor je gemaakt waar je op kan inloggen. Een IP-adres is eigenlijk iets wat zich verbindt aan jouw naam. Wanneer je inlogt, doe je dit via je IP adres die dus uitzend dat jij je op het internet begeeft. Verschillende partijen kunnen gebruik maken van deze informatie en dus zien dat jij degene bent die iets op het internet uitvoert. Wanneer je gebruik maakt van een VPN, maak je gebruik van een virtueel IP adres die op dat moment is aangemaakt en welke dus ook anoniem is. Hierdoor kunnen deze zelfde partijen niet zien dat jij degene bent die iets op het internet doet. Een VPN kan ook vanuit een bepaald land uitzenden. Wanneer je bijvoorbeeld iets wil bekijken wat alleen in Amerika beschikbaar is, kun je met een VPN een digitaal adres aanmaken in Amerika en via daar inloggen. Zoals je dus kunt zien, is er een hoop wat je kunt doen met een VPN verbinding. Laten we een kijkje nemen bij waarom een VPN verbinding ook handig is wanneer je gebruik maakt van een openbare WIFI.

Een vpn verbinding bij openbare wifi


Een Openbare wifi is namelijk meestal niet beveiligd. Daardoor kunnen een hoop mensen inzien wat er gebeurt en wie er inlogt op de verbinding. Internetbankieren en andere privĂ© zaken uitvoeren via een openbare wifi wordt afgeraden, maar wanneer je even niet anders kan, is het dus handig om via een VPN verbinding in te loggen om alsnog gebruik te kunnen maken van de openbare WIFI voor dit soort zaken. Er zijn een hoop verschillende programma’s en sites die een beveiligde VPN verbinding voor je kunnen leggen. Toch is het noodzakelijk om niet altijd de goedkoopste weg te gaan en te kiezen voor een gratis VPN. Een gratis VPN is namelijk niet zo goed beschermt als een betaalde VPN verbinding. Hierdoor kun je alsnog de beste bedoelingen hebben, maar ben je zeker niet direct goed beschermd tegen pottenkijkers of andere mensen. Je kunt dan beter iets meer geld uitgeven aan een beveiligde VPN verbinding dan aan een gratis VPN.

Tot slot


Mocht je dus op zoek zijn naar een ideale manier om privé gebruik te maken van internet of je nou gebruik maakt van jouw eigen wifi of van een beveiligde verbinding, is het zeker lonend om eens te kijken naar een VPN verbinding. Het is wel belangrijk om goed te kijken welke verbinding omdat je natuurlijk op zoek bent naar een extra stukje veiligheid en een gratis VPN kan dit niet altijd bieden. Een betaalde kan dat wel.