IP-camera's - een korte inleiding

Met IP-camera's (ook wel netwerkcamera's, IP CCTV-camera's, IP-webcams, internetcamera's of IP-beveiligingscamera's genoemd) hebt u toegang tot live of opgenomen videobeelden vanaf uw PC, of een andere PC die op uw computernetwerk of het internet is aangesloten. Uw IP-beveiligingscamera's zouden zich bijvoorbeeld in uw vestigingen in Londen, Manchester en Glasgow kunnen bevinden en u zou ze allemaal kunnen bekijken via uw eigen PC of een andere PC die op uw netwerk of het internet is aangesloten.

Met IP-camerabeveiligingssystemen kunt u uw beveiligingscamera's vanaf elke locatie op afstand bewaken en bedienen. Bewaking op afstand van meerdere locaties vanuit één centraal station biedt enorme mogelijkheden voor kostenbesparing en is een van de vele voordelen die netwerkvideo (ook wel IP-video genoemd) te bieden heeft. IP-camera's worden gebruikt als beveiligingscamera's, als "webcams" op bedrijfswebsites en intranetten en als instrumenten voor bewaking en beheer op afstand in vele sectoren en omgevingen.

Tegenwoordig zijn op IP-camera's gebaseerde beveiligingssystemen state-of-the-art, kosteneffectief en zeer flexibel, en zijn ze altijd de voorkeurskeuze voor elke nieuwe CCTV-installatie van elke omvang.

Analoge camera's omzetten in IP-camera's met netwerk video-encoders

Als u een bestaand (conventioneel) bewakingscamerasysteem hebt, kan dit gemakkelijk worden omgezet in een IP-camera-oplossing zonder dat u in nieuwe camera's hoeft te investeren. In dit scenario worden netwerkvideo-encoders gebruikt. Deze zetten de analoge output van de bestaande bewakingscamera om in een digitaal signaal dat kan worden verzonden via IP-netwerken (Internet Protocol), zoals Local en Wide Area Networks (LAN / WAN) en het internet.

Naast de mogelijkheid om live-camera's via een netwerk te bekijken, is ook toegang op afstand tot opgenomen videomateriaal beschikbaar vanaf uw PC. Om dit te bereiken worden netwerkvideorecorders of IP-video-opnamesoftware gebruikt.

Netwerk-videorecorders (NVR)

Een netwerk-videorecorder wordt gebruikt in combinatie met IP-camera's en in sommige gevallen conventionele analoge camera's. De analoge camera's (dit kunnen bestaande camera's zijn) worden aangesloten op de netwerkvideorecorder of via een netwerkvideo-encoder. De NVR neemt de videobeelden op in digitaal formaat en zet ze ook om in een IP-signaal dat kan worden verzonden via IT-netwerken, zoals Local en Wide Area Networks (LAN / WAN) en het internet. In principe is een netwerkvideorecorder een digitale videorecorder en een netwerkvideoserver gecombineerd in één apparaat. Het is deze combinatie die u toegang geeft tot live en opgenomen video van waar u ook bent.

IP-video-opnamesoftware

IP-video-opnamesoftware (ook wel videobeheersoftware genoemd) wordt gebruikt in combinatie met IP-camera's (video-opnamesoftware werkt mogelijk niet met conventionele analoge camera's). De software wordt geïnstalleerd op een standaard PC of server die verbonden is met een netwerk of het internet. Hierdoor wordt de PC of server een krachtig station voor het opnemen en beheren van CCTV-video (geen afzonderlijke videorecorder nodig). Deze opstelling geeft u toegang tot live en opgenomen video, alsmede tot de functies van de camera's en het systeem, op elk moment en vanaf elke locatie.

Algemene voordelen van Networked Video (IP-video) door de inzet van IP-camera's:

  • Toegang op afstand tot live en opgenomen beelden van elke locatie, op elk moment en vanaf elke locatie
  • De mogelijkheid om een groot aantal locaties op afstand te bewaken vanaf één centrale locatie biedt enorme kostenbesparingsmogelijkheden
  • Netwerkvideosystemen beschikken over vele geautomatiseerde en geavanceerde functies, waardoor de tijd en middelen die aan bewaking, beheer en onderhoud van een videobeveiligingssysteem worden besteed, aanzienlijk worden verminderd
  • Dankzij deze geautomatiseerde en geavanceerde functies kunnen betere beveiligingsactiviteiten worden geïmplementeerd
  • de installatiekosten kunnen worden verlaagd door gebruik te maken van bestaande communicatienetwerken
  • bestaande investeringen in analoge beveiligingssystemen beschermen met netwerkvideo-encoders
  • Gemakkelijk op te schalen en de omvang van uw beveiligingssysteem te vergroten wanneer en waar dat nodig is