Kopen van een navigatiesysteem

Een navigatiesysteem, we hebben het allemaal weleens gebruikt. Waar je vroeger kaarten nodig had om een adres te vinden, gaat het tegenwoordig heel simpel. Je stelt het adres in op je navigatie en kunt direct wegrijden. In de wereld van de navigatiesystemen zijn er veel fabrikanten en merken. Één van de bekende merken zijn TomTom, Garmin en MIO. Er zijn veel apparaten beschikbaar waardoor je soms het gevoel hebt dat je de bomen door het bos niet meer ziet. De functie van een navigatie is dat je zonder hoofdpijn van punt A naar punt B gaat.

Hoe werkt een navigatiesysteem?

Zodra je de navigatie aanzet, zal het door middel van GPS en de satellieten boven ons weten waar je bent. Door middel van de satellieten kan weet de navigatie enkele meters nauwkeurig jouw positie.

Anno nu

De tijden zijn veranderd en dat hebben fabrikanten van de navigaties ook gemerkt. Met de komst van de smartphone is de vraag van losse navigatie zoals we die kennen, ook veranderd. Maar dat wil niet zeggen dan fabrikanten geen modellen uitbrengen. Er worden steeds nieuwe modellen ontwikkeld. Niet alleen traditionele fabrikanten, ook zien we dat andere technologie bedrijven de markt op komen met zulke producten. Denk bijvoorbeeld aan de app van Google met Maps en Apple met Kaarten. Deze apps kun je gratis downloaden en het werkt heel goed. De kaarten worden goed bijgehouden, waardoor de informatie altijd up to date is. Losse navigaties werken via de GPS in plaats van mobiel internet.

Handig om te weten

Waar let je op bij het kopen van een navigatie? Nou, dat is voor iedereen verschillend. Want we stellen allemaal onze eigen eisen en wensen. Maar een aantal punten waar je zeker aan moet denken staan hieronder.

  • Vroeger was het scherm van de navigatie nogal klein. Maar nu heb je apparaten mat 5 tot 6 inch en groter, zoals die van TomTom GO. Een grote scherm is makkelijk om te lezen. Je hebt dan niet het gevoel dat je moet inzoomen met je ogen om de straatnamen te lezen.
  • Standaard zitten op de meesten systemen al kaarten geïnstalleerd, zoals van Europa of enkele landen. Wil je dit uitbreiden dan moet je vaak extra bij kopen of een abonnement nemen.
  • De navigaties van tegenwoordig hebben vaak ook een WiFi functie. Zo kun je zonder computer direct updaten. En heb je niet meer een computer nodig en een kabel.
  • Om de updates te ontvangen kan je je navigatie registreren bij de fabrikant. Je zal dan automatisch op de hoogte worden gebracht bijvoorbeeld via de email wanneer er nieuwe updates beschikbaar zijn. Het is verstandig om je kaarten bij te werken als je de weg op gaat. Want de wegen in Nederland en de wereld worden steeds veranderd.
  • Een navigatie kan veel meer dan alleen van A naar B. Het vertelt ook waar de dichtsbijzijde tankstations en parkeerplaatsen zijn.