Top 5 veelgestelde technische vragen voor Windows-nieuwkomers

So! Je hebt je gloednieuwe computer helemaal klaar na uren lezen, kijken naar diagrammen en proberen te achterhalen welke draden, connectoren en poorten waar naartoe gaan. En nu u aan de slag bent, is het laatste dat u wilt doen, meer gecompliceerde instructies lezen om te leren manoeuvreren door uw op Windows gebaseerde programma’s.

Maak je geen zorgen. De basis is heel eenvoudig en als je eenmaal vertrouwd bent met slechts een paar eenvoudige stappen, ben je in een mum van tijd aan het rocken en rollen! Hieronder volgen de vijf belangrijkste technische vragen waarmee de meeste Windows-nieuwelingen (wink, wink) hulp en begeleiding zoeken.

Een programma zoeken en openen

Elk op vensters gebaseerd besturingssysteem werkt op dezelfde basismanier. Zodra u uw computer heeft ingeschakeld, ziet u een Start-knop in de linkerbenedenhoek van uw beeldscherm (u ziet het Windows-pictogram links van het woord start). Klik met uw muis met de linkermuisknop op die startknop en er verschijnt een pop-upvenster. Onderaan dat pop-upvenster, aan de linkerkant, zie je het woord Programma’s. Schuif zonder met uw muis te klikken naar Programma’s en klik vervolgens eenmaal met de linkermuisknop. Alle programma’s die op uw pc zijn geïnstalleerd, verschijnen in dat nieuwe venster. Beweeg uw muis over het programma dat u wilt openen en klik eenmaal met de linkermuisknop. Dat zal het programma voor je starten!

Een venster, minimaliseren of maximaliseren Het

sluitensluiten van een venster is waarschijnlijk een van de gemakkelijkste dingen die u ooit zult doen. Zodra je een programma hebt gestart en het venster is geopend, kijk je naar de rechterbovenhoek van je programmavenster en je ziet een rood vak met een witte x erin. Klik met de linkermuisknop op dat rode vak en uw programma wordt afgesloten. Als je een bestand hebt geopend in het venster dat je nog niet hebt opgeslagen, zal het programma je vragen of je je bestand al dan niet wilt opslaan.

Links van dat kleine rode vakje zie je nog twee vakjes; de ene heeft een leeg vierkant erin en de andere bevat onderaan een streepje. Dit zijn uw opties voor maximaliseren en minimaliseren. Met de knop Minimaliseren kunt u het programma open houden, maar uit de weg ruimen, wat vooral handig is als u meer dan één programma tegelijkertijd hebt geopend. Klik met de linkermuisknop eenmaal op de streepjesknop en uw programma minimaliseert zichzelf tot onder aan uw beeldscherm. Om het programma weer in uw weergave te herstellen, klikt u op het venster onder aan uw scherm met de bestandsnaam waaraan u werkte.

Om uw weergavegebied te vergroten, wilt u misschien een venster maximaliseren. Als u op de knop direct links van de knop Sluiten klikt, wordt uw programmavenster gemaximaliseerd tot de volledige afmetingen van uw beeldscherm. Als u er nogmaals op klikt, wordt de oorspronkelijke grootte hersteld.

Bestanden opslaan op uw pc

Stel dat u een document in Word hebt gemaakt. Er zijn twee manieren om uw bestand op te slaan en deze technieken zijn ook dezelfde basismethoden die worden gebruikt voor zowat elk programma dat ooit is gemaakt.

1) Er staat een klein pictogram (afbeelding) van een diskette in de werkbalk bovenaan elk documentvenster. Als u met de linkermuisknop op die diskette klikt, worden uw documenten automatisch opgeslagen. Dit is een goede manier om te gaan als je je bestand al hebt opgeslagen in een gewenste map op je computer en je het ook wilt opslaan terwijl je bezig bent, zodat je niets van je inhoud verliest als het programma vastloopt of als je systeem crasht.

2) Bovenaan elk documentvenster staat een werkbalk met het woord Bestand helemaal links. Klik met de linkermuisknop op Bestand en er verschijnt een optievenster. Schuif je muis omlaag om op te slaan en klik eenmaal met de linkermuisknop. Er wordt een nieuw venster met de titel Opslaan als geopend. Onderaan het venster Opslaan als staat een wit vak met de woorden Bestandsnaam aan de linkerkant. Typ de naam van uw document in, klik op de knop Opslaan rechts van dat titelvenster en u bent klaar.

OPMERKING: als u uw bestanden wilt opslaan in de map Mijn documenten die bij elk Windows-systeem wordt geleverd, klikt u op het pictogram Mijn documenten links in het venster Opslaan als voordat u de naam van uw bestand invoert.

Wees niet bang om op uw werkbalkknoppen of vervolgkeuzemenu’s te klikken om meer te weten te komen over elk van hun toepassingen (u moet er echter voor zorgen dat u eerst uw bestand opslaat). Trial and error is een van de beste manieren om te leren, dus ga ervoor!