Wat is RAM

Iedereen die als zijn eigen techneut op zijn computersysteem werkt, kan zich grote zorgen maken over wat ram is? Het is een heel belangrijk onderdeel van een computersysteem. Het is Random Access Memory, de locatie waar de applicatieprogramma’s, het besturingssysteem en de gegevens die momenteel in gebruik zijn, zijn opgeslagen. Op deze manier kan de processor van de computer ze tijdelijk bereiken wanneer dat nodig is. RAM steekt met kop en schouders uit boven de andere verschillende soorten opslag in een computersysteem. Het is zelfs sneller dan een floppydisk, harde schijf of cd-rom. De informatie die in het RAM is opgeslagen, is alleen toegankelijk voor de tijd dat een computer wordt gestart. Informatie die eerder in het RAM was opgeslagen, verdwijnt wanneer een computer wordt afgesloten. Wanneer de computer weer wordt ingeschakeld, wordt informatie van de harde schijf opgehaald om RAM weer naar de voorgrond te brengen. RAM lijkt veel op het hoofdgeheugen dat toegankelijk is voor programma’s.

Hoe werkt het?

RAM werkt net als het kortetermijngeheugen van een mens. Net zoals het menselijk brein RAM voor informatie kan putten uit het langetermijngeheugen van de computer. Dit is vaak nodig wanneer het kortetermijngeheugen vol raakt. De meeste computers zijn uitgerust met ten minste 256 miljoen RAM-bytes plus de harde schijf met een capaciteit van 40 miljard bytes. Gegevens worden op een gemagnetiseerd gebied geplaatst dat op een record lijkt. Computerprinters bevatten ook bytes RAM. Elke byte RAM heeft de mogelijkheid om afzonderlijk te worden vastgesteld zonder dat toegang wordt verkregen tot de andere bytes.

Soorten RAM

RAM komt in dubbele vormen. DRAM is Dynamic Random Access Memory en SRAM is Static Random Access Memory. DRAM is de meest typische van de twee typen. DRAM vereist vernieuwing met een snelheid die in de duizenden per seconde reikt. DRAM’s tijd voor toegang tot informatie is 60 nanoseconden. SRAM is duurder, maar werkt veel sneller dan DRAM. Het in elkaar grijpen van een condensator en een transistor levert een geheugencel op. Dit is een stukje data. SRAM biedt ook toegang tot soms wel 10 nanoseconden.